
 
 
 
  
 
OFFICE OF LEGAL AFFAIRS 
 

Legal Services Corporation 
America’s Partner For Equal Justice 

ADVISORY OPINION 
AO-2013-01 

 

SUBJ: Whether the acquisition cost(s) of services must be aggregated with the 
acquisition cost(s) of related personal property for purposes of the prior 
approval requirement of Part 1630 or the PAMM 
 

DATE: January 17, 2013 
 

 
QUESTION PRESENTED 

 
Whether 45 CFR Part 1630 (LSC’s regulations on cost standards and procedures) or the 

LSC Property Acquisition and Management Manual (“PAMM”) require LSC’s prior approval 
for a recipient’s purchase of 1) accounting software, 2) training, set up, data transfer, and 
remote consulting (collectively “installation”), and 3) maintenance. 
 

BRIEF ANSWER 
 

Part 1630 and the PAMM apply to the acquisition of real and personal property, but 
not to services. Both the regulation and the PAMM explicitly require recipients to receive LSC 
prior approval for the purchase of personal property when the cost of an individual item 
exceeds $10,000.  There is no indication that acquisition of services is within the scope of the 
LSC prior approval requirement, or that recipients are required to aggregate service costs with 
the cost of personal property for purposes of prior approval.   
 

BACKGROUND 
 

An LSC recipient entered into three agreements: the first agreement was for certain 
software modules and maintenance; the second agreement was for additional software modules 
and maintenance; and the third agreement was for installation services.   The maintenance 
costs were broken out separately in the first and second agreements.   During the course of 
an audit of the recipient, the three agreements were reviewed.  The audit report  concluded that, 
pursuant to 45 C.F.R. § 1630.5(b)(2) and §§ 2(a) and 3(d) of the PAMM, the recipient’s 
purchase of accounting software ($8,530.04), training, set up, data transfer, and remote 
consulting (“installation”) ($6,689.00), and maintenance ($2,132.51), totaling $17,351 in LSC 
grant funds, required LSC’s prior approval.  Although the total cost of the accounting software, 
installation, and maintenance was $23,220.50, only $17,351.00 was charged to LSC funds. 
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The recipient disagreed that LSC prior approval was required, and maintained that this 
was not a single purchase, but three separate purchases of individual items: the accounting 
software, the installation, and the maintenance, each of which was acquired at a cost of less than 
$10,000.  As a result, we were asked whether the combined cost of $17,351 charged to LSC 
funds for the purchase of accounting software, installation of the software, and maintenance 
of the software, required LSC’s prior approval. 
 

ANALYSIS 
 

Section 2(a) of the PAMM defines “acquisition” as “a purchase of real property or 
purchase or lease of personal property made in whole or in part with LSC funds” and instructs 
recipients to “treat [the] purchase or lease of related property as a single acquisition when the 
property can be readily obtained through a single contract with a single source. Relying on  
45 C.F.R. § 1630.5(b)(2) (which requires prior approval if the current purchase price of any 
individual item of property exceeds $10,000) and § 3(d) of the PAMM (which requires prior 
approval if the recipient uses more than $10,000 of LSC funds to acquire an individual item of 
personal property), the audit report concluded that that the recipient’s acquisition of accounting 
software was a purchase of an individual item – an accounting system – and that the software, 
installation, and maintenance were more than related items, but components necessary for the 
system to work properly. 

 
Under Part 1630 and the PAMM, recipients are required to obtain prior approval for 

certain purchases with LSC funds.  45 C.F.R. § 1630.5 specifically provides that “no cost 
attributable to [p]urchases and leases of equipment, furniture, or other personal, non- expendable 
property [may be charged to LSC funds without prior written approval from LSC,] if the current 
purchase price of any individual item of property exceeds $10,000.”  45 C.F.R. 
§1635.5(b)(2).  The prior approval language of Part 1630 expressly addresses only purchases of 
real or personal property, but not the acquisition of services.  See 45 C.F.R. § 1630.5(b).  The 
PAMM governs recipients’ use of LSC funds to acquire personal property and, because the 
question presented involves the purchase of personal property, should be considered as well. 

 
The PAMM provides that “[a] recipient using more than $10,000 of LSC funds to 

acquire an individual item of personal property must request and receive LSC’s prior approval 
pursuant to 45 CFR § 1630.5(b)(2) . . . before making the expenditure.”  LSC PAMM, § 3(d) 
(2001) (emphasis added).    Like  Part  1630,  the  prior  approval  language  in  the  PAMM  
expressly addresses only purchases of personal property and not the acquisition of services.1     

The PAMM defines “acquisition” as 
 

a purchase or lease of personal property made in whole or in 
part with  LSC  funds.  For the purposes of [the] PAMM, 
recipients should treat a purchase or lease of related property as 
a single acquisition when the property can be readily obtained 
through a single contract with a single source. 

                                                 
1  The stated purpose of the PAMM is to set forth standards governing, among other things, the acquisition of 
real and personal property – not services.  LSC PAMM, § 1. 
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LSC PAMM, § 2(a) (emphasis added).  It is this definition which the audit report relies upon in 
concluding that the recipient’s purchase of software, installation, and maintenance amounted to 
the purchase of an individual item costing over $10,000, and required prior approval by LSC. 
 

The recipient entered into a service agreement for the vendor to perform installation 
services, including training, set up, data transfer, and remote consulting.  Since this agreement 
was for a service rather than personal property, it does not appear to be covered by Part 1630 
or the PAMM. Accordingly, the recipient’s installation purchase did not require LSC prior 
approval. 

 
The recipient entered into two agreements for software and maintenance on the same 

date.  Agreement #1 included certain accounting software modules and maintenance, and 
Agreement #2 included additional accounting software modules and maintenance.  In 
accordance with § 2(a) of the PAMM, the recipient should have treated the purchases of 
accounting software as a single acquisition since it is “related property . . . readily obtain[able] 
through a single contract with a single source.” 

 
While the maintenance component appears in the same two agreements as the software 

purchase (possibly because it is a recurring annual fee based on a percentage of the software 
cost), that would not alter its status as a service, rather than property.  Neither Part 1630 nor the 
PAMM suggests that service costs and personal property costs must be aggregated when the 
service component and the personal property are contracted for jointly.  Absent some clear 
indication that LSC meant to require the aggregation of service costs with personal property 
costs, we cannot conclude that recipients have been put on notice to aggregate such costs, even 
when contracted for jointly. 
 

CONCLUSION 
 
The prior approval requirements of Part 1630 and the PAMM apply to the acquisition 

of real and personal property, but not to the cost of services.  Therefore, it appears that the 
separate professional services agreement for installation did not require prior approval from 
LSC.  The recipient should have treated the purchase of accounting software modules as a 
single acquisition, since they are related property readily obtainable through a single contract 
with a single source, but the total cost for all of the modules was less than the threshold of 
$10,000 necessary to require prior approval by LSC.  Moreover, notwithstanding that the 
maintenance was contracted for jointly with the software, there is no requirement that the 
maintenance costs be aggregated with the software costs.   Given that Part 1630 and the 
PAMM apply only to acquisitions of property, and not services, there is no reason to conclude 
that joint contracting versus separate contracting is material to the outcome. 

 
In conclusion, it is our opinion that the recipient was obligated to aggregate the 

software costs from the two agreements, but not required to aggregate them with installation 
costs or maintenance costs.  Since the total of the aggregated software costs was below the 




